Rug klachten

Geschreven door Gerwin Franken - Follow on Facebook l Instagram
Health & Performance

Rug klachten is een probleem in deze maatschappij die we veel horen. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. 

Vooral hoor je dat veel mensen last hebben van lage rug klachten. Zij beschrijven het vaak als een band over de gehele onder rug.

Maar er zijn meerdere rug klachten die ik vaak tegen kom.

Pijn net boven de bil in de ruggenwervel
Pijn aan het SI gewricht
Pijn aan een zijkant 
Pijn langs de gehele zijkant van de ruggenwervel
Pijn midden op de rug
Pijn boven in de rug
Pijn met bukken en draaien
Ochtend stijfheid
vage rug klachten
Etc.
                                                                                                  

Maar hoe kan het nou dat je zo vaak last hebt van je rug en is het wel de rug die het probleem is. Of is het iets anders en is de rug de boel aan het redden, zodat je niet in elkaar stort?

Jouw rugklachten kunnen eigenlijk overal vandaan komen. Ik beschrijf het eigenlijk altijd dat je heup regio het fundament is en het bovenlichaam de toren. 

Zodra het fundament niet sterk genoeg is om de toren te stabiliseren zal de toren er boven op wankel worden. Als bescherming van het bovenlichaam zal je rug zich vast gaan zetten om de “toren” toch zo stabiel mogelijk te houden 

“Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel”

Als je lichaam de rug vast zet zul je een bewegingsbeperking voelen, pijn en andere ongemakken.

Maar wat kan je daar nu aan doen en wat wordt er meestal aan gedaan?

Heel vaak wordt er gewerkt aan de toren en worden de scheuren bijgewerkt en wordt er niks gedaan aan het fundament (heup regio)

Dit levert soms wel goede resultaten op voor je gevoel, maar vaak een paar dagen daarna is de pijn weer terug. Met vaak een jaren lang gesukkel van aan en afkomende rug klachten. Met als gevolg dat het lichaam compenseert en uiteindelijk andere klachten er bij krijgt, zoals schouderklachten, nek klachten en hoofdpijn.

Zodra je niks aan het fundament doet, zal er weinig veranderen.

Hierboven beschreef ik al dat het fundament een belangrijke factor is.

Voorbeeld: 
Een mogelijke oorzaak kan zijn dat er spieren / structuren in je heup niet goed functioneren en dat zal een zwakte veroorzaken van het “fundament”  Bijv. de bilspieren zijn een belangrijke structuur die het geheel kunnen stabiliseren. Met als gevolg een instabiele toren.

Zoals je al kan lezen is er vaak meer aan de hand, dan alleen die rug klacht. Vaak zijn er meer onderliggende zwakheden te vinden die een oorzaak kunnen zijn van jouw rugklachten. 

Door te zoeken naar de disfuncties en deze weer permanent te versterken middels verschillende technieken zullen de rugklachten ook afnemen en mogelijk zelfs geheel verdwijnen. 

Een leven van gezondheid en zonder pijn zorgt ervoor dat we veel beter in staat zijn om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Vooral zullen we ook veel gelukkiger zijn, omdat we de dingen kunnen doen die ons gelukkig maakt.

Ben je nieuwsgierig geworden wat ik voor jou zou kunnen betekenen om jou eindelijk van die vervelende pijnklacht af te helpen. Met als doel dat jij weer de dingen kan doen die je altijd zo graag deed.

Neem dan vrijblijvend contact met me op.